ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

 

Ενας απο τους σημαντικότερους παράγοντες επιβίωσης των φυτών στο ζεστό κλίμα της Ελλάδος είναι η άρδευση. Ο σωστός σχεδιασμός του δικτύου άρδευσης επιτρέπει την σωστή ανάπτυξη των φυτών καθώς και να διατηρεί την τέλεια εξωτερική του εμφάνιση. Κατα την μελέτη του δικτύου λαμβάνονται υπόψη τα γεωμετρικά στοιχεία του έργου (εμβαδά, υψομετρικές διαφορές, κλίσεις κτλ.) ο τρόπος φύτευσης και οι απαιτούμενες παροχές, οι απώλειες πίεσης στα διάφορα τμήματα του δικτύου καθώς και τα υδραυλικά χαρακτηριστικά του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου (διαθέσιμες πιέσεις, παροχές).

 

Επιφανειακά συστήματα άρδευσης δέντρων και θαμνών

 

Η τοποθέτηση των γραμμών άρδευσης γίνεται ανάντη των γραμμών φύτευσης και τοποθετούνται σταλλάκτες στα φυτά που εγγυώνται την σωστή τροφοδοσία του νερού, το ομοιόμορφο πότισμα.

Εναλλακτικά εάν η ισαποχή μεταξύ των φυτών είναι σταθερή μπορούν να μπούν και σταλλακτηφόροι σωλήνες.

 

Εκτοξευτήρες - Pop Up

Τα συστήματα άρδευσης με υπόγειους εκτοξευτήρες (springlers) κατασκευάζονται έτσι ώστε να παρέχεται η ομοιόμορφη κατανομή του νερού στις αρδευόμενες επιφάνειες και η τοποθέτησή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η συντήρηση του εγκατεστημένου χλοοτάπητα.

 

Καθώς οι εκτοξευτήρες είναι σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο, η επιλογή τους γίνεται αφού ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη παροχή και πίεση του δικτύου, η αρδευόμενη έκταση, οι ειδικές συνθήκες της περιοχής (κλίσης επιφανειών, άνεμοι, εξοικονόμιση νερού) με τελικό αποτέλεσμα την απόλυτη ομοιομορφία στην άρδευση του πρασίνου.

 

Η εταιρία μας εκτός των άλλων σχεδίασε και εγκατέστησε την άρδευση της αρένας του νέου Ολυμπιακού Ιπποδρόμου. Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και ποτίζει έκταση 160.000m2 χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες ακτίνας άρδευσης 38m.

 

Υπόγειο σύστημα άρδευσης

Έχουμε εγκαταστήσει περισσότερα απο 140.000m2 υπόγειου σταλακτηφόρου σωλήνα. Είμαστε η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που έχει εγκαταστήσει τέτοιας έκτασης υπόγειο αρδευτικό σύστημα.

 

Πλεονεκτήματα υπόγειων αρδευτικών συστημάτων:

 

  • Οικονομία κατανάλωσης νερού μέχρι 25-30% σε σύγκριση με τις
    συμβατικές μεθόδους.
  • Οι σταλακτηφόροι σωλήνες δεν σπάζονται.
  • Το πότισμα μπορεί να εκτελεσθεί είτε ημέρα είτε νύχτα.
  • Ο αέρας, οι πεζοί κ.λπ. δεν εμποδίζουν την εκτέλεση της άρδευσης.
  • Η οδική ασφάλεια δεν κινδυνεύει σε περίπτωση που τρέξει νερό.

.

 

Συστήματα ελέγχου άρδευσης

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης πρέπει να αποτελείται και απο το σύστημα ελέγχου. Το σύστημα ελέγχου της άρδευσης μπορεί να είναι απο μία απλή τυπική προγραμματιζόμενη μπαταρία που μπαίνει σε έναν μικρό κήπο, έως ένα πλήρως προγραμματιζόμενο σύστημα τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού (SCADA) που τοποθετήται σε έναν αυτοκινητόδρομο.

 

   

 

Αντλιοστάσιο / Πρωτεύον - Δευτερεύον Δίκτυο

Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή αντλιοστασίων καθώς και στην εγκατάσταση του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου.

 

 

 
© NAQUATEC 2005, Hosted by Privacy Policy